Ibuprofenul, un analgezic deseori recomandat frecvent pentru diferite
tipuri de durere, este un puternic iritant gastric, putând provoca
ulcer. Recent, cercetătorii au descoperit şi alte efecte negative ale
acestui medicament.
Analizând date obţinute în 20 de ani de cercetare despre analgezicele
nesteroidiene, cum este şi ibuprofenul, oamenii de ştiinţă au observat
că acesta are legătură cu o afecţiune numită sindromul intestinului
permeabil.
Pe lângă aceste informatii,
un studiu recent al National Institutes of Health din Marea Britanie
arată că acest medicament poate duce la inflamarea intestinelor şi
ulterior la boala celiacă.
Din cauza creşterii permeabilităţii intestinale, substanţele toxice
ajung în sânge, ducând la o reacţie a sistemului imunitar care blochează
absorbţia nutrienţilor.
Un intestin permeabil poate duce şi la eliminarea glutenului în sânge,
iar la persoanele predispuse la boala celiacă poate să apară o reacţie
adversă la această substanţă, o intoleranţă.
Cei care suferă de boala celiacă nu pot mânca alimente care conţin gluten: paste, prăjituri, cereale, unele sosuri, pâine.
Este vorba de o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă din
greşeală ţesuturi sănătoase. Simptomele includ diaree, balonare,
flatulenţă, durere abdominală, pierdere în greutate şi oboseală.Potrivit lui Alessio Farasno, noile date sugerează că ibuprofenul măreşte
permeabilitatea intestinelor şi astfel poate duce la dezvoltarea
intoleranţei la gluten.
Cercetătorii spun că riscul este şi mai mare dacă acest medicament este
luat la scurt timp după ce pacientul face exerciţii fizice.
Pentru boala celiacă nu există tratament, singura soluţie este dieta fără gluten, care reduce simptomele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu