logo

logo

Simbol, simbolistica la jocurile olimpice

Cele cinci inele intrepatrunse reprezinta cele 5 continente sau regiuni majore ale lumii : Africa , America (de Nord si de Sud) , Asia , Europa si Oceania.Cele 5 cercuri semnifica uniunea dintre cele 5 cinci continente si intalnirea sportivilor din toata lumea la jocurile olimpice.

Culorile celor 5 cercuri olimpice ( albastru , negru , rosu, galben , verde), precum si culoarea alba a fundalului lor , reprezinta culorile existente pe toate steagurile tarilor participante la competitia olimpica.

Steagul olimpic 

Steagul afisat cu ocazia jocurilor olimpice cuprinde simbolul si semnificatia celor cinci cercuri intrepatrunse.Pierre de Coubertin a fost inspirat in alegerea acestei embleme a olimpiadei de catre psihiatrul Carl Jung , care considera cercul sau inelul ca o expresie a continuitatii si a fiintei umane.

Imnul olimpic

Cantat in timpul inaltarii steagului olimpic , cu ocazia ceremoniilor de deschidere si inchidere a olimpiadei , dar si in alte imprejurari , imnul olimpic este o piesa muzicala compusa de Spyridon Samaras pe versurile poetului grec Palamas.
Imnul a fost cantat pentru intaia oara la deschiderea jocurilor olimpice de la Atena din anul 1896 , dar nu a fost declarata ca imn oficial al olimpiadei decat in anul 1957.

Flacara olimpica
O flacara arzand neintrerupt in timpul desfasurarii jocurilor olimpice , simbolizand focul furat de la zei de catre Prometeu , flacara olimpica , traditionala in olimpiadele antice , a fost reintrodusa in 1928 , cu prilejul jocurilor olimpice de la Amsterdam .
Stafeta care poarta flacara olimpica din Grecia si pana in tara de desfasurare a olimpiadei a fost introdusa de Carl Diem , cu ocazia controversatelor jocuri olimpice de la Berlin , in anul 1936.

In zilele noastre , torta olimpica este aprinsa , cu cateva luni inainte de inceperea jocurilor olimpice , in localitatea Olimpia din Grecia , in care se desfasura olimpiada din antichitate.Unsprezece femei , reprezentand virginele vestale , sunt personajele unei ceremonii in care torta este aprinsa de lumina soarelui, prin intermediul unei oglinzi parabolice.

Motto-ul sau logo-ul olimpic 

Motto-ul olimpiadei, citatul latin “Citius, Altius, Fortius” , inseamnand “ Mai repede , mai inalt , mai puternic” , a fost propus de Pierre de Coubertin cu ocazia crearii Comitetului Olimpic International , in anul 1894 si a fost introdus odata cu jocurile olimpice de la Paris, din anul 1924.

Un alt motto , neoficial dar foarte cunoscut , preluat de catre de Coubertin dintr-o ceremonie tinuta de episcopul de Pennsylvania , la olimpiada de la Londra din 1928 , consta in fraza : “ Cel mai important lucru nu este sa castigi, ci sa participi !”.

Juramantul olimpic
Juramantul olimpic este rostit de catre un sportiv si un arbitru la deschiderea fiecarei olimpiade.

Sportivul, facand parte din echipa tarii organizatoare , tine in mana un colt al steagului olimpic , spunand urmatoarele cuvinte : “In numele tuturor competitorilor , promit ca vom lua parte la aceste jocuri olimpice respectand si supunandu-ne regulilor care le guverneaza , dedicandu-ne sportului fara doping sau alte substante stimulatoare , in adevaratul spirit al sportivitatii, pentru gloria sportului si onoarea echipelor noastre.”

Arbitrul , apartinand , de asemeni, tarii gazda , strange in mana un colt al stindardului olimpic , rostind juramantul : “ In numele arbitrilor si a oficialilor , promit ca vom oficia aceste jocuri olimpice , respectand si supunandu-ne regulilor care le guverneaza , in adevaratul spirit al sportivitatii.”

Mascota olimpica 

Mascota olimpiadei consta dintr-un animal nativ ori specific regiunii tarii organizatoare sau , uneori, dintr-o figura umana reprezentand mostenirea culturala a tarii in care sunt organizate jocurile olimpice.

Mascotele jocurilor olimpice de iarna de la Vancouver sunt inspirate de creaturi traditionale popoarelor aborigene din Canada :
- Miga – Un urs mitic din zonele marine , alcatuit din combinatia a doua animale : o balena orca si ursul nord-american Kermode.


- Quatchi – Un “sasquatch” sau “Bigfoot” (“Picior mare”) , o creatura legendara umanoida, bipeda si uriasa , localizata , de obicei, in zona de nord-vest a Americii de Nord (purtand incaltari si aparatoare de frig pentru urechi).
- Suni – Un animal reprezentand un spirit protector indian , care , conform legendei, zboara cu aripile unei “pasari a tunetului” si alearga pe viguroasele picioare imblanite ale unui urs negru ( purtand o palarie tip orca).

Medaliile olimpice 

Cele trei medalii olimpice ( aur , argint si bronz) au un model comun , stabilit de organizatorii fiecarei editii a olimpiadei.Intre anii 1928 si 2000 , una din fetele medaliilor includea imaginea lui Nike , traditionala zeita a victoriei, tinand un palmier in mana stanga si o coroana de castigator in cea dreapta.
Din 2004 , aceasta fata a medaliei s-a transformat intr-o referinta mult mai explicita la caracterul grecesc al jocurilor.In aceasta noua varianta , zeita Nike este infatisata zburand deasupra unui stadion panatenic , reflectand , astfel, reinnoirea jocurilor olimpice.

Emblema olimpica 
Fiecare olimpiada are propria-i emblema olimpica , in care sunt integrate cele 5 cercuri olimpice alaturi de elemente reprezentand orasul sau tara gazda si cultura specifica acesteia.Emblemele olimpice sunt create si propuse de catre Comitetul de organizare a jocurilor olimpice sau de catre Comitetul olimpic national al tarii organizatoare.

Ordinul olimpic 

Ordinul olimpic este o distinctie acordata unor personalitati care au avut o contributie importanta la miscarea olimpica.
Ordinul olimpic consta dintr-un lant sau colier din aur , argint sau bronz ( in functie de gradul ordinului) , ingloband cele 5 inele ale miscarii olimpice , flancate de o parte si de alta , de catre insemnul “kotinos” ( ramura de maslin).Nadia Comaneci este singura personalitate sportiva care a primit acest ordin de doua ori , in 1984 si 2004.

Kotinos este , de fapt , o cununa formata dintr-o ramura de maslin , care era asezata pe capul invingatorilor in cadrul jocurilor olimpice din antichitate.

Posterul olimpic 
Un afis sau poster specific fiecarei editii a jocurilor olimpice , combinand, de obicei, simbolurile olimpiadei cu elemente particulare , caracteristice orasului sau tarii gazda , sau culturii acesteia.

Salutul olimpic

Salutul olimpic este o varianta a salutului roman : bratul drept ridicat oblic catre cer. Este un salut similar celui hitlerist, cu exceptia faptului ca bratul este ridicat mai sus.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial , s-a renuntat la acest simbol olimpic , pentru a nu fi confundat cu salutul nazist.

Cele trei principii ale jocurilor olimpice 
Cei trei “stalpi” sau cele trei principii care stau la baza desfasurarii olimpiadei sunt : sport , mediu inconjurator , cultura.

Niciun comentariu: